در مراسم یادبود هنرمند فقید نقاشی چه گذشت؟

لبخندی كه به نام فرمانفرمائیان ثبت گردید

لبخندی كه به نام فرمانفرمائیان ثبت گردید آبی طرح: مراسم یادبود منیر فرمانفرمائیان - هنرمند نقاش از پیشگامان هنر مدرن ایران - روز پنجشنبه (پنجم اردیبهشت ماه) در باغ موزه نگارستان اجرا شد.


به گزارش آبی طرح به نقل از ایسنا، مراسم یادبود منیر شاهرودی فرمانفرمائیان هنرمند برجسته كشور و واقف ۵۱ اثر ثمین به دانشگاه تهران با حضور چهره هایی چون دكتر مجید سرسنگی، مهندس محمد بهشتی، سید مجتبی حسینی، هادی مظفری، بهمن فرمان آرا، دكتر علیرضا سمیع آذر، فاطمه معتمدآریا، رز عیسی، دكتر فرمانفرمائیان و جمع گسترده از اهالی فرهنگی و هنر، پنجشنبه ۵ اردیبهشت در باغ موزه نگارستان انجام شد.


موزه منیر محل بازگشت خیلی از عاشقان هنر ایرانی است
مجید سرسنگی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، طی سخنانی ضمن ادای تسلیت به جامعه هنری كشور و حاضران در مراسم، اظهار داشت: به نمایندگی از دانشگاه تهران فقدان این هنرمند ثمین را تسلیت عرض می كنم. امروز قرار بود جناب آقای دكتر نیلی احمدآبادی رئیس محترم دانشگاه تهران، خودشان تشریف بیاورند و ابراز همدردی كنند متأسفانه به سبب سفری كه به استان خوزستان جهت بررسی مسائل سیلاب ها داشتند، این توفیق برای ایشان میسر نشد پس من وظیفه دارم سلام و تسلیت ایشان را خدمت شما اعلام كنم.
وی ادامه داد: برای ما كه مخصوصاً در این یكی دو سال اخیر مرتباً با این هنرمند برجسته در ارتباط بودیم و این توفیق برای دانشگاه فراهم گردید كه موزه ای تحت عنوان نام این هنرمند در باغ موزه نگارستان افتتاح شود، این فقدان بسیار سنگین تر است. خود من در این دو سال هر وقت كه خدمت این هنرمند برجسته می رسیدم و یا اگر ایشان به مناسبتی تشریف می آوردند، از مصاحبت با ایشان لذت می بردم به خاطر اینكه سركار خانم فرمانفرمائیان غیر از اینكه یك هنرمند برجسته بود، یك انسان فرهیخته هم بود و به همین علت است كه نام و یاد و خاطره ایشان در كنار آثار برجسته ای كه خلق كرده تا سال های سال در این كشور و در دل ایرانی ها باقی خواهد ماند.




معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، افزود: موزه منیر كه به همت و بزرگواری خود ایشان در باغ موزه نگارستان افتتاح شد، امروز محل بازگشت خیلی از عاشقان هنر ایرانی است و این عاملی است كه نام و یاد این هنرمند همچنان در فضای هنری و فرهنگی كشور باقی بماند. ایشان عمر پر بركت و مباركی داشت و تحسین برانگیز است كه نه تنها در كشور بلكه در سطح جهانی نام هنر ایرانی را پرآوازه كرد. امیدوارم ما در دانشگاه تهران امانتدار خوبی برای آثار و یاد و خاطره این هنرمند برجسته باشیم.



می خندید و می گفت دارم می رم
در ادامه این برنامه محمد بهشتی شیرازی - عضو شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری - اظهار داشت: نزدیك یك هفته پیش از فوت او توفیق دیدارش را داشتیم. می خندید و می اظهار داشت: «دارم می رم» ولی ما جدی نمی گرفتیم. این هنرمند در میان دیگر هنرمندان ما نسبتاً عمری طولانی و با بركتی داشت. ولی برای او عمر نزدیك به صد سال كم بود چون همیشه سرشار از انرژی و زندگی بود و هزاران طرح و ایده داشت كه می خواست آنها را اجرا نماید. او هنرمند فعالی بود ولی باز هم كلی كار نكرده داشت. شاید اگر یكی دو قرن هم زندگی می كرد برای برنامه ها و ایده های وی كافی نبود.
او افزود: منیر هنرمندی یگانه بود و در جهان شناخته شده تر از كشورش بود. در دنیا موزه ای نیست كه اثری از او نداشته باشد. ولی خیلی سال نیست كه ایران او و هنرش را با تحیر شناخته است. همه دوست دارند طولانی زندگی كنند و كارهای زیادی برای این كار می كنند. اما كمتر كسی هست كه بتواند پس از مرگش باز به یاد آورده شود و كارهایش موجب جاودانگی او شود. هنرمندان با كارهایی كه می كنند در میان مردم جاودانه تر هستند و بیشتر از همه یادگاری به جا می گذارند.





بهشتی با اشاره به اینكه یادگاری های هنرمندان معرف آنها هستند، اظهار داشت: یادگاری های زیادی از منیر به جا مانده است. در ایران باز موزه ای كه به جا گذاشته یادگاری اوست. موزه او به مانند صفا و لطف و شخصیت خود اوست. در میان هنرمندان كمتر پیدا می شود كه بتوان لطف و شاعرانگی را در كارهایش دید. یك خاطره تعریف می كرد كه در میانسالی همراه چند دوست خارجی به شاهچراغ می روند و در آنجا به خاطر آینه كاری ها تحت تأثیر قرار می گیرد و به سفر آینه ها سفر می كند و تا آخر در آن سفر می ماند الآن باز به همان جهان آینه ها سفر كرده رز عیسی از دوستان فرمانفرمائیان خاطره ای از نحوه آشنایی با وی گفت و افزود: این هنرمند با جسارت خود در هنر و زندگی ارزش زیادی به هنر ایران در خارج از كشور بخشید او همیشه پركار بود و كارهای زیادی از وی در موزه های دنیا به نمایش درآمده است.


عشق به زندگی در فرمانفرماییان موج می زد
فاطمه معتمدآریا - بازیگر - بیان كرد كه فرمانفرمائیان در تمام سال های آشنایی اش با او هیچ وقت از هیچ چیزی شكایت نداشت و همیشه لبخند می زد.
او افزود: عشق به حیات و هستی در او موج می زد و برای هر چیزی حیات و هویت قائل بود. شاید رمز زندگی طولانی او باوجود تمام مشكلاتی كه داشت، عشقش به زندگی بود. این عشق به حیات را در كمتر هنرمندی می توان دید. عشق او به زندگی موجب می شد كه جزو خلاق ترین هنرمندانی باشد كه ما می توانستیم ببینیم. در وجود او جوانی بود و این در كارهایش باز دیده می شد. درس های زیادی از او گرفتم.







منیر بعنوان یك هنرمند در روزهایی اخیر بیشتر شناخته شد
در ادامه، رز عیسی از كارشناسان هنرهای تصویری خاورمیانه و از دوستان منیر فرمانفرمائیان به سخنرانی پرداخت و از اهمیت كارهای منیر و اهمیت موزه وی در گوگنهایم و ایران گفت.
او اشاره كرد: منیر بعنوان یك هنرمند طی چند روز اخیر بیشتر از هر وقت شناخته شد. من با شوهر او هم سن و همكلاس بودیم و خاطره زیادی با هم داشتیم. زمانی كه با هم ازدواج كرند من در آمریكا بودم. شوهر او نخستین كسی بود كه او را بعنوان یك هنرمند شناخت و عشق زیادی به او داشت. ولی خیلی زود از دنیا رفت. منیر از این قضیه رنج می برد و دوست داشت كه همسرش بود تا موفقیت او را ببیند.

او افزود: منیر از همان جوانی آرتیست بود و می دانست بعنوان هنرمند چه می خواهد. امیدوارم هر روز بیشتر و بیشتر شناخته شود و اینگونه باز خواهد شد. او هنوز به خوبی شناخته نشده است. می دانم كه با چیزهای مختلف ارتباط داشت و در خیلی جاها از ایران آثار مختلفی به افراد سپرده و یك روز آثار او باید شناخته شوند و روی آنها كار شود.





فرمانفرمائیان هنرمند یگانه و ستاره درخشانی بود
در ادامه این مراسم، سید مجتبی حسینی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در سخنانی اظهار داشت: سركار خانم فرمانفرمائیان از دو جهت برای من اهمیت ویژه داشتند؛ گزاره اولی كه در ذهن من می آید این است كه ذوق خلول و طلب جاودانگی یكی از تمایزات انسانی است، هیچ آدمی بر پشت زمین نزیسته كه میل به جاودانگی در جان او شعله ور نباشد حتی اگر به نام نیكی قناعت كند. بدین سبب انسان ها در طلب نام نیك، یاد خوب و خوش و امتداد و استمرار حیاتشان، كارهایی می كردند و دستاوردهایی داشتند كه آنها را بر زمین مستقر دارد دست كم خاطره آنها را در دل ها و جان های كسانی كه سپس آنها خواهند آمد، جاری و مستمر باشد.
وی ادامه داد: هنر این پدیده جاودانه و جادویی یكی از رمزهای ماندگاری انسان است. سركار خانم فرمانفرمائیان هنرمند یگانه و ستاره درخشانی بودند و با آثار نابی كه ملهم از فهم و فكر و فرهنگ و هویت او بود توانستد عیاری را به یادگار بگذارند و ممیزه هایی را در آثار خودشان درج كنند كه این جاودانگی از دریچه آثار همیشه پابرجا خواهد بود.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه اظهار نمود: گزاره دومی كه همیشه در یادكرد ایشان در ذهن من می آید، این است كه من به سابقه خانوادگی كمی با سنت وقف آشنا بودم و بعد این توفیق را پیدا كردم كه ۱۱۰ ماه از عمرم را به اداره مجموعه موقوفات حاج حسین آقا ملك، سپری كنم. در آن ۱۱۰ ماه به ذوق جان و از صمیم دل تجربه كردم كه چطور وقف می تواند حیات كسی را چنان استمرار ببخشد كه گویی او هر لحظه در كنار ما هست و عطر نفسش را لحظه به لحظه می توان استشمام كرد.




وی با اشاره به سنت مبارك وقف، اظهار داشت: زمانی كه من منصوب شدم تقریباً چیزی حدود ۴۰ سال از فوت مرحوم ملك گذشته بود اما آثار و یادگاران او كه با سنت وقف جاودانه شده بود، حاج حسین آقا را روز به روز زنده تر می كرد برای اینكه افراد بیشتری با موقوفات او آشنا می شدند و هر كه با موقوفات او آشنا می شد درمی یافت كه چقدر كار او بزرگ بود و چه میراث ارزشمندی را به یادگار گذاشته است.
سید مجتبی حسینی درانتها اضافه كرد: سركار خانم فرمانفرمائیان باز ۵۱ اثر از آثارشان را وقف كردند آن هم وقف دانشگاه تهران كه نهاد نام دار و نام آور و بلندآوازه ای است كه دومین درخشش و تلالو این هنرمند هم روزگار ما در ذهن و ضمیر من است. فكر می كنم كسی كه توانست چنین آثاری را بیافریند و بعد این آفرینش را در جامه فاخر و قبای بلند وقف برای روزگاران پس از خودش به یادگار بگذارد، حتما انسان بزرگوار و كریم الاطبعی بوده است. از این روی بر من واجب بود كه در این جمع حاضر باشم.





به گزارش آبی طرح به نقل از ایسنا، زنده یاد منیر شاهرودی فرمانفرمائیان، ۵۱ اثر از آثار خودرا وقف دانشگاه تهران كرد و در تاریخ ۲۴ آذر سال ۱۳۹۶ موزه دائمی منیر فرمانفرمائیان در باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران راه اندازی شد. این تالار موزه، اولین موزه اختصاصی یك زن هنرمند در ایران شمرده می شود.
منیر شاهرودی فرمانفرمائیان، متولد سال ۱۳۰۱ در قزوین بود و در همین شهر باز به خاك سپرده شد. او تنها هنرمندی بود كه در ۴۰ سال اخیر از تركیب آینه كاری، اشكال هندسی، نقش مایه ها و نقاشی پشت شیشه بهره برد تا آثار مدرن خودرا خلق كند. در سال ۲۰۱۵، فرمانفرمائیان اولین هنرمند ایرانی شد كه آثارش در یك نمایشگاه انفرادی در موزه گوگنهایم به نمایش درآمد.





1398/02/06
15:56:41
5.0 / 5
4278
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۲
آبی طرح ، گرافیک و طراحی

آبی طرح

گرافیک و طراحی

abitarh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است