ساخت اولین خیابان یزد در سال ۱۳۰۷ خورشیدی

ساخت اولین خیابان یزد در سال ۱۳۰۷ خورشیدی به گزارش آبی طرح رئیس انجمن صنفی مهندسان معمار یزد با اشاره به این كه عده ای معماری را صرفاً ساخت و ساز فیزیكی می دانند، اظهار داشت: معماری یك جریان فرهنگی و اجتماعی است و ریشه های معماری معاصر را باید در جریان فكری و فرهنگی جامعه معاصر شهری جستجو كرد.


به گزارش آبی طرح به نقل از ایسنا، «منصور علاقه بند» در نشست مهندسان معمار پیشكسوت استان با اشاره به تاریخچه ساخت اولین خیابان یزد در سال ۱۳۰۷ خورشیدی اظهار نمود: با ساخت خیابان پهلوی كه به طول حدود ۱۰۰ متر ارگ حكومتی را به مقابل سردر خانه صدرالعلما متصل می كرد، تاریخ معماری و شهرسازی یزد وارد دوره جدید خود شد و تا به امروز تداوم داشته كه به نام دوره معاصر از آن یاد می نماییم.
وی دوره معاصر در تاریخ معماری شهری را دربردارنده بازه های زمانی متمایزی دانست و اضافه كرد: بر مبنای مؤلفه های استخراج شده در این دوره از تاریخ معماری یزد، می توان چهار دوره تاریخی را به لحاظ خصوصیت های تاریخی دوره ها و تفاوت های آنها تشخیص داد.
این پژوهشگر معماری معاصر «حاكمیت و مدیریت شهری»، «مردم و تحولات اجتماعی» و «ساختار و روش شناسی حرفه ای و فناوری ساخت» را عوامل مؤثر بر دوره بندی معماری معاصر عنوان نمود و اظهار داشت: خصوصیت های این سه جریان در برهم كنش با یكدیگر معماری یك دوره را شكل می دهد و هیچ یك از این عوامل را نمی توان در بررسی معماری یك دوره نادیده گرفت.
مدیر گروه تخصصی معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان یزد خیلی از الگوهای سكونت و معماری امروزی مردم یزد را ناشی از تداوم كنش های متأثر از شرایط اجتماعی و اقتصادی یك دوره خاص دانست و خاطرنشان كرد: ایجاد یك طبقه سرمایه دار خاص در دوره رضاشاه بر اساس ثروت موروثی شكل گرفت كه نوع خاصی از سكونت را برای خود تعریف كرده بود و در ارتباط با درشكه و خودرو موجودیت پیدا می كرد. همین امر سبب پیش رفتن به سمت خانه باغ ها شد كه تا به امروز هم نمونه هایی از آن الگوی سكونت موجود است.
وی، یكی از مداخلات مدیریت شهری را تصویب قانون یك طرف ساخت برای خانه ها دانست و با اشاره به این كه تا سال ۱۳۵۰، به موازات ساختن خانه های یك طرفه، درخواست هایی برای الگوی حیاط مركزی هم وجود داشته كه پس از این سال درخواستی برای ساخت خانه های حیاط مركزی از جانب مردم مطرح نشده است و به شكلی این شیوه ساخت و ساز به فراموشی سپرده شده است، تصریح كرد: در موارد متعددی مداخلات مدیریتی غیر تخصصی در ساخت معماری، نتایج جبران ناپذیری را برای معماری شهرمان به دنبال داشته است.
علاقه بند نبود یك نمایه كامل از بناهای نسبتاً پرارزش این دوره را همچون ضعف های معماری معاصر دانست و اظهار داشت: در این ۹ دهه كه از دوره معماری معاصر شهرمان سپری شده، تا كنون به مستندسازی روند طی شده و این كه در این سال ها چه كرده ایم و داشته های ما در این دوره چیست، پرداخته نشده است و به عبارتی ما درباره معماری و شهرسازی معاصر شهرمان گرفتار بحران مستندسازی هستیم.





منبع:

1398/02/17
13:39:02
5.0 / 5
4171
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۵
آبی طرح ، گرافیک و طراحی

آبی طرح

گرافیک و طراحی

abitarh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است