معرفی صنایع دستی ایران ـ سوزن دوزی

سوزن زدن هم هنر می خواهد! بعلاوه تصاویر

سوزن زدن هم هنر می خواهد! بعلاوه تصاویر به گزارش آبی طرح سوزن دوزی، هنر دستان پرتوان زنان بلوچستانی است. هنر كهنی كه علاوه بر زیبایی و نمود رنگ های شاد و زنده، هزینه زندگی خانواده های زیادی را در استان سیستان و بلوچستان فراهم می آورد.


به گزارش آبی طرح به نقل از ایسنا، پیشینه سوزن دوزی را نمی توان به زمان مشخصی نسبت داد؛ اما گفته می شود که ریشه این هنر به حدود ۱۰۰ یا ۲۰۰ سال قبل از ظهور اسلام برمی گردد؛ این درحالی است که خوشبختانه قدمت طولانی این هنر سبب فراموش شدن آن در این سال ها نشده است و همچنان هم سوزن دوزی بخش اصلی پوشش زنان استان سیستان و بلوچستان را تشکیل می دهد. هنری که مدت هاست نه تنها از مرزهای استانی بلکه از مرزهای ملی هم عبور کرده و بعنوان یکی از زیباترین هنرهای سنتی ایران به جهان معرفی شده است.
سوزن دوزی (سوچن دوزی) یا بلوچ دوزی تلفیقی است از رنگ های خالص و طبیعی که به همت زنان و دختران بلوچ همچنان زنده است و البته نقش بسیار مهمی را در تأمین مایحتاج خانوارهای روستایی ایفا می کند. به هر حال اغلب کسانی که در این هنر ایفای نقش می کنند زنانی هستند که از سنین کودکی و در خانواده با این هنر آشنا می شوند.



شهین شهرکی، یکی از سوزن دوزهای استان سیستان و بلوچستان است که کارهایش مهر ملی ایران و خامه دوزی هایی که انجام می دهد مهر اصالت یونسکو را دارد و از دو آکادمی انگلستان و دانمارک گواهی اصالت گرفته است.
این هنرمند که از چهارم دبستان سوزن دوزی را یاد گرفته و حالا حدود ۴۶ سال است که این کار را انجام می دهد، درباره علت ماندگاری هنر سوزن دوزی در استان سیستان و بلوچستان به ایسنا می گوید: این هنر خودآموز است و از جانب مادران به دختران و در خانواده آموزش داده می شود. زمان ما اصلا آموزش تخصصی وجود نداشت و در خانواده هایمان این هنر را یاد گرفتیم؛ اما به تازگی به منظور توسعه صنایع دستی آموزش های تخصصی و خارج از خانواده هم افزایش یافته است. نسل جوان هم به یادگیری هنر سوزن دوزی علاقه مند است، چونکه منبع درآمد خوبی برای آنها به حساب می آید.



او ادامه می دهد: در این میان طبیعتا قیمت اثری که یک هنرمند قدیمی عرضه می دهد، باید با کاری که هنرمندان جوان تولید می کند، متفاوت باشد. در همه شغل ها و صنف ها حقوق افراد باتجربه با جوانان متفاوت می باشد، اما متاسفانه در عرصه صنایع دستی این مورد اصلا در نظر گرفته نمی گردد. به هر حال کیفیت و ظرافت اثری که یک هنرمند با ۳۰ سال سابقه کار تولید می کند، با یک هنرمند تازه کار، بسیار متفاوت است؛ اما متاسفانه این تفاوت ها به درستی ارزش گذاری نمی شوند.
این هنرمند همینطور درباره میزان استفاده مردم استان از هنر سوزن دوزی، می گوید: مردم استان ارزش این هنر را به خوبی می دانند؛ البته باید این نکته را هم در نظر داشت که اغلب مردم خودشان تولیدکننده هستند و لباس هایی که می پوشند تولید خودشان است و درصد کمی هستند که خرید می کنند. هنر سوزن دوزی سخت نیست اما واقعا طاقت فرسا است و واقعا احتیاج به حوصله دارد. سوزن دوزهای ما واقعا حساب گرهای خوبی هستند و اگر سواد داشتند مطمئن باشید که حسابدارهای بسیار خوبی می شدند.




شهرکی با اشاره به اینکه «سوزن دوزی نه تنها در استان سیستان و بلوچستان بلکه در سایر استان ها هم طرفدار دارد»، اظهار می کند: ما از استان های مختلف ایران هم سفارش داریم و هم اینکه برای تولید و فعالیت در این عرصه آموزش می بینند و فعالیت می نمایند.
در ادامه نمونه هایی از کارهای سوزن دوزی را می بینید:










1399/05/01
21:19:29
5.0 / 5
1831
تگهای خبر: آموزش , تخصصی , حقوق , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۵
آبی طرح ، گرافیک و طراحی

آبی طرح

گرافیک و طراحی

abitarh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است