۲۰ خرداد، روز جهانی صنایع دستی

هنری كه روح و روان را لطیف می كند

هنری كه روح و روان را لطیف می كند آبی طرح: یك پژوهشگر هنر درباره تاثیر روحی روانی صنایع دستی در زندگی مردم اظهار داشت: حضور اِلمان های برگرفته از صنایع دستی ایرانی در فضاهای شهری و كاربرد این دست ساخته ها در محیط خانه علی رغم معرفی دوباره این آثار به جامعه و بهره مندی از مزایای مادی آنها، به تلطیف حالت روحی انسان می تواند كمك نماید.


پژمان دادخواه - پژوهشگر هنر - در گفت وگو با ایسنا، بیان كرد: صنایع دستی همچون هنرهای كاربردی و وابسته به زندگی است كه همواره در گذر تاریخ با انسان همراه بوده و در طول زمان رشد و تحول پیدا كرده و پیوند خویش را با زندگی انسان حفظ نموده است. شاید در گذشته این نگرش و طرز فكر حاكم بوده كه هنر را پدیده ای جدا از زندگی نمی دانستند، بنابراین در جای جای زندگی مردم گذشته رد پای هنر دیده می گردد و بخش اعظم این آثار با زندگی انسان در پیوند است.
او ادامه داد: صنایع دستی كه بخش اعظم آن با نیازهای روزمره بشر تناسب دارد و دارای ماهیتی كاربردی است، تجلی گاه خلاقیت، اندیشه، فرهنگ و طرز تفكر مردم است و با تامل در این آثار، با نگرش ها، آداب و رسوم و تمدن یك سرزمین می توان آشنا شد.





این مدرس دانشگاه با اشاره به اینكه آثار هنری و صنایع دستی ایران به علت سازگاری و تطابق با محیط زندگی، علی رغم رفع نیازهای مادی انسان با نیازهای روحی او هم سازگار بوده و همراه و همدم جسم و جان است، اضافه كرد: در واقع این آثار كه دنیایی از لطافت و زیبایی را در خود دارند و فرم، نقوش و رنگ آنها هم برآمده از طبیعت است، با نیازهای روحی آدمی همخوان بوده و آرامشی بی انتها را برای او به ارمغان می آورد و نقش بی بدیلی در بهبود وضعیت روحی انسان دارد.
دادخواه با بیان مثالی ادامه داد: اگر به زندگی مردم گذشته نگاه نماییم و به فرشی كه زینت بخش خانه ها بوده نظر داشته باشیم، متوجه می شویم كه بافنده هنرمند، علی رغم رعایت مسائل تكنیكی و مادی همچون گزینش الیاف طبیعی، رنگهای طبیعی و... تصویری زیبا از باغ های ایرانی یا نقوش حیوانات و پرندگان و گل و گیاه را با رنگ آمیزی بی نظیری فراهم نموده است. بنابر این چنین اثر جاودانه ای جدای از این كه نیازهای مادی انسان را با رعایت همه جوانب تامین می كرده، از لحاظ روحی هم مفید بوده و فضایی خیال انگیز و لطیف را برای محیط خانه به ارمغان می آورده است.




او اظهار داشت: امروزه صنعتی شدن شهرها و بالطبع گسترش ابزارها و كالاهای صنعتی تغییرات اساسی در سبك زندگی مردم بوجود آورده و گاهی تاثیرات روانی منفی را از خود بجا گذاشته است. بنابراین حضور پر رنگ صنایع دستی و هنرهای سنتی در زندگی روزمره بشر علی رغم رفع نیازهای مادی انسان، تاثیرات روانی مثبتی داشته و انسان را از درگیر شدن در مصائب زندگی یكنواخت صنعتی و شهری رهایی می بخشد و زیبایی های طبیعی را برای او به ارمغان می آورد.
این پژوهشگر هنر بیان كرد: اما زمانی كه تولید انبوه صنعتی در بین باشد، خلاقیت، نبوغ و اصالت هنری از بین می رود و زیبایی اصیل كه حاصل خون دل خوردن های عاشقانه هنرمند بود، از میان بر می خیزد. بنابر این حضور اِلمان های برگرفته از صنایع دستی ایرانی در فضاهای شهری و كاربرد این دست ساخته ها در محیط خانه علی رغم معرفی دوباره این آثار به جامعه و بهره مندی از مزایای مادی آنها، می تواند به تلطیف حالت روحی انسان كمك نماید، چون كه انسان میل به زیبایی داشته و زیبایی این آثار هم برخاسته از جان هنرمند عاشقی است كه هنگام بازآفرینی زیبایی به اصل زیبایی نظر داشته است.








1397/03/22
13:55:05
5.0 / 5
4215
تگهای خبر: صنایع دستی , هنر , هنرمند
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
آبی طرح ، گرافیک و طراحی

آبی طرح

گرافیک و طراحی

abitarh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است