دبیركل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی:

همكاری حوزه علمیه قم و الازهر مصر نتایج مفیدی برای مسلمانان جهان دارد

همكاری حوزه علمیه قم و الازهر مصر نتایج مفیدی برای مسلمانان جهان دارد به گزارش آبی طرح دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اظهار داشت: ارتباط و همکاری مستحکم بین حوزه علمیه قم و الازهر مصر می تواند نتایج مفیدی در حوزه مبارزه با تکفیر و افراط گرای برای مسلمانان جهان داشته باشد.



به گزارش روز جمعه ایرنا از مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین حمید شهریاری در وبینار بین المللی «نقش مراکز علمی و فرهنگی در تقریب مذاهب اسلامی» که به همت مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، با اشاره به اینکه اسلام مسلمانان را برادران یکدیگر خوانده و با این کار ارتباط عاطفی بین مسلمانان را استقامت بخشیده، عنوان کرد: برادری اقتضا می کند که صلح و اصلاح میان افراد وجود داشته باشد چنانکه خداوند می فرماید «انما المومنون اخوة فأصلحوا بین اخویکم».

وی ضمن اشاره به تاریخچه تاسیس الازهر مصر عنوان کرد: الازهر در تاریخ خود ثابت کرده که در تحقق وحدت و برادری پیشگام بوده است. بی گمان مؤسسات بزرگ دینی مانند الازهر، الزیتونه تونس، حوزه های علمیه نجف اشرف و قم این قابلیت را دارند که اگر آزادی عمل و امکانات داشته باشند، نقش مؤثری در ایجاد فرهنگ تقریب و وحدت ایفا کنند.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی عنوان کرد: دعوت به تقریب مذاهب اسلامی به مدلول ذوب شدن در مذاهب دیگر و تبدیل شدن به یک مذهب نیست بلکه مفهوم تقریب، کوشش برای همزیستی مذاهب با یکدیگر بدون تعصب و دشمنی است. بهترین روش عملی برای مقابله با برداشت های غلط و نادرست در مذاهب مختلف، گفتگو است برای اینکه گفتگو و دیدار مستقیم می تواند نزاع بین مذاهب مختلف را که هیچ توجیهی ندارد رفع کند و دیدگاه الازهر شریف در گفتگو با دیگران، بر مبنای ضوابط مشترک بین همه انسان هاست تا بتوانند با تقریب به یکدیگر اختلافات خویش را به روشی انسانی مدیریت کنند.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در مورد تجربیات الازهر مصر در تقریب مذاهب اظهار نمود: مصر تجربه ارزشمندی در تقریب مذاهب اسلامی دارد و در دهه چهل قرن گذشته مجمع تقریب مذاهب اسلامی در مصر تاسیس شد که خاصیت آن توجه به خاصیت های مذاهب اهل سنت و شیعه امامیه بود. تفکر تقریب بعد از تاسیس دارالتقریب مصر تقویت شد و به دنبال آن شیخ محمود شلتوت که امام اکبر لقب گرفته بود، فتوایی در رسمیت مذهب شیعه امامیه صادر کرد.

وی افزود: دارالتقریب همینطور اولین شماره مجله «رسالة الاسلام» را در سال ۱۹۴۹ میلادی منتشر نمود و تا سال ۱۹۷۲ میلادی ۶۰ شماره از این مجله منتشر گردید. در آن زمان دایرة المعارف فقهی نیز با تاکید بر مذاهب اسلامی هشتگانه یعنی جعفری، زیدی، اباضی، ظاهری و مذاهب چهارگانه اهل سنت منتشر شد. در سال ۲۰۰۶ میلادی الازهر کار دارالتقریب را از سرگرفت و شیخ محمود عاشور رییس الازهر در این حوزه اظهار داشت: وظیفه دارالتقریب از بین بردن شکاف میان امت اسلامی و تقریب است چون که اختلاف میان شیعه و سنی اختلاف فقهی است و به روابط میان آنها ضربه ای وارد نمی نماید.

شهریاری افزود: این دیدگاه حالا در شیخ احمد الطیب، شیخ فعلی الازهر نیز موجود است و او می گوید شیعیان برادران مسلمان ما هستند و فتوای مشهور و روشنی از شیخ محمود شلتوت درباره تقریب و وحدت میان شیعه و سنی وجود دارد. مشکلات ما در زمینه مسائل مشخصی است که برخی با توهین به مقدسات صورت می دهند.

وی به فتوای حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره تحریم اهانت به مقدسات اهل سنت نیز اشاره نمود و اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب نیز اهانت به مقدسات مذاهب شیعه و اهل سنت را حرام دانستند. شیخ الازهر نیز در پاسخ به نامه اینجانب، بر رابطه میان علمای ایران و مصر تاکید کرده و از ادامه این ارتباط استقبال کرده است.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به برخی نکات درباره رابطه میان حوزه علمیه قم و دانشگاه الازهر مصر اشاره نمود و اظهار داشت: آنچه درباره این دو موسسه علمی مطرح است آن است که رابطه و همکاری مستحکم میان آنها می تواند نتایج مفیدی در جهان اسلام و برای مسلمانان جهان داشته باشد. همچون مبارزه با تروریسم و مبارزه با افراط گرایی و تکفیر و ترور و پیشگیری از جنگ و حل اختلافات میان کشورهای اسلامی و تقویت همکاری برای پیشگیری از اهانت به مقدسات مذاهب مختلف و نشر اکاذیب مقابل مذاهب دیگر و مقابله با شبکه های رسانه ای که تفرقه و اختلاف میان مذاهب را نشر می دهند. همینطور تقویت گفتگو میان مذاهب اسلامی و تبادلات علمی و تحقیقی و زیارت اماکن مقدسه و گردشگری دینی و مذهبی.

وی ابراز تاسف کرد که برخی علما از نظام سلطه در جهان پیروی و تلاش می کنند که میان امت اسلامی تفرقه ایجاد کنند. این امر با آیات قرآن و سنت رسول اکرم (ص) تناقض دارد و علمای حوزه علمیه قم و الازهر وظیفه دارند این گروه از علما که در مذاهب مختلف وجود دارند را نصیحت کنند و علمایی که از دولت های بیگانه یا افراطی حمایت می کنند را رسوا سازند.

وبینار بین المللی «نقش مراکز علمی و فرهنگی در تقریب مذاهب اسلامی» به همت مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه ۲۳ تیر ماه برگزار شد.





منبع:

1400/04/25
21:18:04
5.0 / 5
919
تگهای خبر: اصلاح , سازمان , طرح , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
آبی طرح ، گرافیک و طراحی

آبی طرح

گرافیک و طراحی

abitarh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است