موزه ها به دنبال صلح، وفاق و ره گشای آینده

موزه ها به دنبال صلح، وفاق و ره گشای آینده آبی طرح: كارشناسان موزه معتقدند كه موزه ها دیگر جایی برای نگه داری اشیای تاریخی نیستند بلكه مكان هایی به دنبال صلح و وفاق و ره گشای آینده هستند.



به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، علیرضا قلی نژاد عضو هیئت اجرایی کمیته ملی موزه های ملی ایران در گفت و گوی اینستاگرامی با موضوع چیستی و تعریف موزه با اشاره به دو تعریف از موزه اظهار داشت: در اساسنامه ایکوم تعریف موزه چنین آمده است: موسسه غیر انتفاعی و دائمی است که در خدمت جامعه و توسعه آن است موزه برای عموم مردم آزاد است و میراث ملموس، ناملموس، طبیعی را با هدف آموزش، نگهداری حفاظت به نمایش می گذارد.
وی ادامه داد: در تعریف جدید آمده است موزه، فضایی دموکراسی ساز فراگیر و چند منظوره برای ترغیب گفت و گو در نظر گرفته شده است و به پرداختن به مناقشات زمان حال می پردازد و اشیا جامعه را نگهداری می کند. موزه ها تضمین کننده حقوقی برابر برای همه هستند و از کرامت انسانی عدالت اجتماعی و برابری اجتماعی حمایت می کند.
قلی نژاد با اعلان اینکه کمیته ایران در اجلاس کیوتو به تعریف دوم اعتراض داشت اظهار داشت: بنظر می رسد این از موزه نیست بلکه تشریح مفهوم موزه است در صورتیکه نیاز به تعریف وجود دارد و نباید آن موضوع تشریح شود برای اینکه در تعریف دوم از واحدهای بعنوان مثال دموکراسی استفاده شده که قابل تفسیر نیست و در جوامع و کشورهای مختلف معانی گوناگونی دارد و نمی توان از این مفاهیم در تعریف بهره برد.
ایشان سپس با اعلان اینکه ایران از لحاظ تاریخ و سابقه در حوزه موزه باسابقه است، اظهار داشت: البته امروز در جامعه ما برداشت های متفاوتی از مفاهیم موزه وجود دارد که گاه با یکدیگر متضاد است. در حالی بعنوان مثال از شهر موزه صحبت و حرف زده می شود که خیلی از مفهوم آنرا نمی دانند و معین نیست کدام نهاد مقرر است از موزه در موضوع شهر موزه حمایت کند.
قلی نژاد اضافه کرد: همین طور مفهوم دیگری همچون کافه موزه همچنان جای تردید دارد. اشیا و اموالی که در کافه موزه قرار دارد چگونه حفاظت و نگهداری می شود؟ موزه از حافظه بشری حفاظت می کند و ره گشای آینده است و به دنبال تفاهم صلح و وفاق است.
قلی نژاد اظهار داشت: موزه را نمی توان تنها به دوره های دور تاریخی محدود کرد ما امروزه با فراموشی مواجه هستیم. در صد سال پیش شکل خانواده طوری بود که خیلی از فرهنگ ها به دیگر نسل می رسید ولی الان این گونه نیست.
وی ادامه داد: خیلی از خاطرات و آیین ها سی سال پیش به فراموشی سپرده شده برای اینکه کسی آنرا به نسل کنونی منتقل نکرده است که این کار را می تواند موزه های محلی انجام دهند.

ضرروت راه اندازی موزه های محلی
جبرئیل نوکنده مدیرکل موزه ملی ایران یکی دیگر از سخنرانان بود، اظهار داشت: گفت بیشتر مفاهیم در تعریف دوم در همان طرف نخست مستتر است.
وی در تعریف خودش از موزه گفت موزه محلی است که حافظه بشری نگهداری پاسداری می شود.
نوکنده، اظهار داشت: در تعریف موزه آمده است که موزه به صورت هیئت امنایی و به صورت دموکراتیک اداره شود و حتی به مفهوم مردم سالاری در جامعه کمک می نماید.
وی ادامه داد: نگهداری از اشیا هدف نهایی در موزه ها نیست بلکه تبین اشیا و سخن آوردن آنها ماموریت موزه است.
نوکنده با اشاره به تاریخ تأسیس موزه در ایران اظهار داشت: موزه ملی در سال ۱۲۹۵ ساخته شد که این یعنی سابقه یک صد ساله موزه در ایران که بسیار اهمیت دارد. موزه ها در رویکردهای جدید جامعه محور شده اند. مثلاً موزه ها در دوران شیوع ویروس کرونا وظیفه خودشان را انجام دادند.
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص افرادی که می خواهند اقدام به ایجاد موزه کنند باید چه چیزهایی بدانند، اظهار داشت: آنها خاطرات جمعی یک کشور و یا یک خانواده را در اختیار دارند که مسولیت سنگینی است و باید آنها بدور تعصب در اختیار بازدیدکنندگان بگذارند که ماموریت سنگینی است.
نوکنده در تعریف از دیرینه شناسی اظهار داشت: باستانشناسی مطالعه گذشته بشر و ارتباط آن با آینده است. این دور زمانی از دوره نو سنگی تا نیم ساعت قبل را شامل می شود. الان مطالعات دیرینه شناسی مدرن و معاصر در حال انجام می باشد.
وی درباب موزه های محلی اظهار داشت: امروز لزوم تاسیس موزه های محلی بسیار وجود دارد برای اینکه باید کمک گردد تنوع های فرهنگی که ایران از آن برخوردارست حفظ شود برای اینکه ما امروز شاهد می باشیم خاطرات جمعی ثبت نمی گردد در حالی که موزه های محلی این کار را انجام می دهند.



منبع:

1399/04/30
22:45:54
5.0 / 5
2117
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۱
آبی طرح ، گرافیک و طراحی

آبی طرح

گرافیک و طراحی

abitarh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است