از آخرین اخبار تئاتر فجر تا تغییر میزبانی بخش خیابانی تئاتر مقاومت
گشتی در اخبار تئاتر زیر سایه سنگین كرونا
تئاتر از شاخه های حوزه فرهنگ و هنر در هفته جاری با اتفاقات گوناگون روبه رو بود كه از مهمترین آنها می توان به آخرین اخبار و اطلاعات از جشنواره سی ونهمین جشنواره تئاتر فجر و انتقال بخش خیابانی جشنواره تئاتر مقاومت، از شیراز به تهران اشاره نمود.
همزمان با پشت سرگذاشتن روزهای پایانی آبان، آغازین روزهای آذر ماه و ورود به سومین ماه تعطیلی مجدد فعالیت هنرمندان تئاتر و تماشاخانه ها به جهت شیوع موج سوم و گسترش فاجعه بار ویروس کرونا در کشور از یک سو و از طرف دیگر نزدیک شدن به فصل برگزاری اغلب جشنواره ها و رویدادهای تئاتری کشور که در نیمه دوم هر سال شاهد اجرائی شدن آنها هستیم، بر خلاف تصور رایج از سکون و رکود این روزهای حوزه تئاتر، عرصه هنر نمایش طی یک هفته اخیر مملو از اتفاقات ریز و درشت بود.
هر چند در اطلاعیه ستاد ملی مقابله با کرونا و ابلاغیه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص فعالیت مراکز فرهنگی و هنری تا ساعت ۱۸، این مساله را برای هنرمندان تئاتر که غالبا فعالیت خودرا پس از ساعت ۱۸ آغاز و تا ساعات ابتدایی شب ادامه می دادند، با تناقض مواجه کرده است. اما از سویی پشت سرگذاشتن هفته کتاب جمهوری اسلامی و تلاش و ممارست هر چه بیشتر هنرمندان تئاتر برای زنده نگه داشتن چراغ این هنر در این روزهای تعطیلی و کم کاری، فعالان این عرصه با تاکید بر رعایت حداکثری شیوه نامه های بهداشتی جنب و جوش مثال زدنی ای را در امور اجرائی و جشنواره ای از خود نشان دادند.
آنچنان که به جهت نزدیک شدن به اوج کارهای جشنواره ای تئاتر کشور که غالبا در نیمه دوم سال است، هنرمندان و مسئولان دست در دست هم تلاش می کنند تا با ارائه راه کارهای خلاقانه بتوانند برنامه ها و رویدادهای تئاتری کشور را در روزها و ماه های پیش رو، زیر سایه سنگین ویروس کرونا برنامه ریزی و اجرائی کنند.
در همین راستا از گوشه و کنار ایران خبر کارهای اهالی این هنر در عرصه های مختلف تولید، اجرا و جشنواره ها به گوش می رسد.
از مهمترین رویدادها و اتفاقات این هفته می توان به آخرین اطلاعات از جشنواره تئاتر فجر در گام سی ونهم، انتقال بخش خیابانی جشنواره تئاتر مقاومت، از شیراز به تهران، انتشار فراخوان بخش آثار پژوهشی جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک، انتشار ششمین شماره ماهنامه «نقش صحنه»، شماره ۲۵۴ ماهنامه «نمایش» روی پیش خوان، اکران برخط نمایش «عقل صورتی»، درگذشت مصطفی جنتی عطایی نویسنده و مترجم تئاتر و رخدادهای دیگر اشاره نمود.
اگر پیگیری بی وقفه اخبار ویروس کرونا کمتر زمانی برای رصد اخبار تئاتر برای شما باقی گذاشته در گزارش پیش رو مهمترین اخبار این حوزه را در بازه زمانی سوم تا ششم آذر ماه ۱۳۹۹ مرور کنید.
آخرین اطلاعات از جشنواره تئاتر فجر در گام ۳۹
حسین مسافرآستانه دبیر سی ونهمین جشنواره تئاتر فجر با بیان برآورد بودجه ۶ میلیاردتومانی و پخش برخط تمامی آثار حاضر در این دوره جشنواره، درباره آخرین اطلاعات از تمامی رویدادها و اتفاقات برگزاری سی ونهمین دوره جشنواره تئاتر فجر سخن گفت.
جشنواره تئاتر فجر اساسا برگزار می شود
تاکید می کنم که سی ونهمین جشنواره تئاتر فجر بطور قطع در زمان مقرر یعنی بهمن ماه (۱۳۹۹) با تمامی دشواری ها و سختی ها در سایه همراهی، همدلی و همگامی اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت امور هنری وزارت خانه و از همه مهم تر هنرمندان دلسوز و عاشق این هنر و همدلی خانواده نجیب و شریف تئاتر بی هیچ تردیدی برگزار می شود.
وی تصریح کرد: هیچ تصمیمی در امتداد تغییر تاریخ و یا برهم زدن بخش های جشنواره در دستور کار مدیران، دست اندرکاران و برگزارکنندگان جشنواره تئاتر فجر وجود ندارد و با تبعیت از تمامی شیوه نامه های بهداشتی و رعایت اصول مقرر شده از طرف ستاد ملی مقابله با کرونا، برنامه ریزی خود و تصمیمات اجرائی را بر آن اصول بنا نهادیم.
تمامی آثار جشنواره به صورت برخط پخش خواهند شد
مسافرآستانه در پاسخ به این پرسش که آیا جشنواره به شکل فیزیکی برگزار می شود یا به علت محدودیت های کرونائی شاهد برگزاری این رویداد به شکل مجازی خواهیم بود اظهار داشت: تردیدی وجود ندارد که تمامی آثار حاضر در جشنواره به صورت برخط در فضای مجازی پخش خواهند شد و البته تمامی گروه ها به ناچار باید آثار خودرا در شکل و قالب تصویری با کیفیت مطلوب به دست دبیرخانه برسانند.
بودجه درخواستی تئاتر فجر ۶ میلیارد تومان است
دبیر سی ونهمین جشنواره تئاتر فجر با بیان آنکه طبق برنامه ریزی های کارشناسانه و برآوردهای مطالعاتی دقیق صورت گرفته بودجه شش میلیارد تومانی را برای برگزاری این دوره از جشنواره به اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست کردیم تصریح کرد: تمامی بودجه اعلام شده برای برگزاری این جشنواره برای هنرمندان داخل کشور و آثار آنها و برگزاری بخش های مختلف هزینه خواهد شد.
وی اضافه کرد: اما اگر شرایطی فراهم گردد که بتوانیم از برخی از هنرمندان خارجی نیز در این جشنواره به شکل برخط میزبانی نماییم، بودجه آن از بودجه اعلام شده جشنواره تامین نخواهد شد و تلاش می نماییم در رایزنی با دیگر نهادها و دستگاه های فرهنگی بودجه آن آثار را تامین نماییم.
سی ونهمین جشنواره تئاتر فجر به دبیری حسین مسافرآستانه بهمن ماه ۱۳۹۹ به میزبانی تهران برگزار می شود.
انتقال بخش خیابانی جشنواره تئاتر مقاومت، از شیراز به تهران
در وضعیتی که همه کارهای جمعی و حتی اصناف به مدت دو هفته تعطیل شده اند، برگزارکنندگان جشنواره تئاتر «مقاومت» تصمیم گرفته اند بخش فضای باز این جشنواره را در تهران برگزار کنند.
هرچند در آغاز در فراخوان هفدهمین جشنواره تئاتر مقاومت اعلام شده بود که این جشنواره یکم تا ۱۵ آذر ماه برگزار می شود، از مقطعی به بعد این مساله در اخبار این جشنواره تکرار نشد و همچنان تاریخ دقیق برگزاری آن مشخص نشده و فقط اعلام شده است که این جشنواره در آذر ماه برگزار می شود.
با این وجود روز سوم آذر ماه برگزارکنندگان جشنواره آگاهی داده اند که بخش خیابانی و محیطی این رویداد هنری به صورت زنده در تهران برگزار می گردد.
پیش از این قرار بود این بخش از جشنواره در شهر شیراز اجرا شود ولی داریوش نصیری مدیر بخش خیابانی و محیطی جشنواره تئاتر مقاومت اعلام نموده است که باتوجه به برنامه ریزی های انجام شده توسط ستاد برگزاری جشنواره تئاتر مقاومت و با در نظر گرفتن جوانب بهداشتی در وضعیت کرونائی، تصمیم گرفتیم که این بخش را با حضور گروه های نمایشی به صورت زنده در شهر تهران، با شرایط ویژه و با رعایت پروتکل های بهداشتی در فضای باز برگزار نماییم.
به گفته او، بخش خیابانی و محیطی جشنواره با حضور داوران و به صورت زنده برگزار خواهد شد و در صورت مساعد بودن شرایط بعد از اتمام تعطیلی دوهفته ای تلاش می شود همزمان با برگزاری آنلاین بخش صحنه ای و دانشجویی، این بخش نیز به صورت متمرکز و زنده در تهران اجرا شود.
هفدهمین جشنواره سراسری تئاتر مقاومت به همت انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح و با دبیری حمید نیلی برگزار می شود.
انتشار فراخوان بخش آثار پژوهشی جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک
فراخوان بخش آثار پژوهشی هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک در دو قسمت ترجمه و تألیف منتشر گردید.
متقاضیان بخش تالیف می بایست چکیده مقالات و پژوهش های خودرا در مهلت مقرر در بخش ویژه «پژوهش و تحقیق» روی تارنمای جشنواره به آدرس tehranmobarak.theater.ir بارگذاری کرده و فرم مخصوص تقاضا را تکمیل و کد رهگیری دریافت نمایند. چکیده مقالات و پژوهش های پذیرفته شده بعد از داوری، از طرف هیأت علمی مسابقه معرفی خواهد شد.
پس از آن صاحبان چکیده های پذیرفته شده می بایست اصل مقالات و پژوهش های خودرا در مهلت مقرر روی تارنمای جشنواره بارگذاری کنند. آثار پذیرفته شده بعد از داوری نهایی به صورت «مجموعه مقالات و پژوهش های برگزیده» منتشر خواهد شد.
برای پژوهش های ترجمه نیازی به ارسال چکیده نیست و متقاضیان باید اصل اثر به همراه ترجمه کامل را بر طبق ضوابط این بخش در تارنمای جشنواره بارگذاری کنند.
متقاضیان هر ۲ بخش از روز یکشنبه ۹ آذرماه می توانند با مراجعه به تارنمای جشنواره نسبت به ثبت تقاضا و بارگذاری مدارک اقدام نمایند.
دبیرخانه هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران- مبارک در تهران، خیابان استاد شهریار، خیابان هانری کربن، کوچه مهبد، پلاک ۱۰، طبقه دوم قرار دارد. نشانی تارنمای جشنواره tehranmobarak.theater.ir است.
انتشار ششمین شماره ماهنامه «نقش صحنه»
شماره جدید ماهنامه «نقش صحنه» منتشر و در اختیار علاقه مندان قرار گرفت. بعد از یک دهه توقف، ماهنامه «نقش صحنه» به همت انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس بعنوان نشریه تخصصی جریان تئاتر مقاومت کشور باردیگر انتشار یافته است. علاقه مندان می توانند نسخه مجازی ماهنامه «نقش صحنه» را بوسیله سایت تیوال دریافت نمایند.
چرا در جامعه ما تئاتر ضرورت ندارد؟، تو پرواز کرده ای و آسمانی شدی؛ «از خاک تا افلاک» درباره زنده یاد کریم اکبری مبارکه، فرهنگ ایثار و مخاطب کودک و نوجوان، نمایش خلاق و تئاتر خردسال، تئاتر برای مخاطبان کودک و نوجوان: صحنه به مثابه یک کتاب مصور از جنله مطالب انتشار یافته در این شماره ماهنامه نقش صحنه است.
شماره ۲۵۴ ماهنامه «نمایش» روی پیش خوان
جدیدترین شماره ماهنامه «نمایش» ویژه آبان ماه ۱۳۹۹ با نگاه ویژه به «شازده کوچولو و اقتباس برای درام» منتشر گردید.
شماره ۲۵۴ ماهنامه «نمایش» با نگاه ویژه به «شازده کوچولو و اقتباس برای درام» با مطالبی به قلم عباس جهانگیریان، منصور خلج، بهرام جلالی پور، احمد کامیابی مسک و فریدون محرابی منتشر شده است.
همچنین مخاطبان می توانند نقد و تحلیل نمایشنامه «سعدی هملت می شود» با عنوان «کتابی برای دیدن» نوشته سعید محبی و مقالاتی چون «دردمندی که تشنه دانستن است!» نوشته نصرالله قادری، «بررسی مسأله نیاز در پدیداری فرهنگ و هنر نمایش» نوشته محمدرضا امیرخانی، «مقاومت در مقابل تئاتر بودگی» نوشته ماروین کارلسون با ترجمه مجید کیانیان و «تحلیل یک باور اسطوره ای در دنیای نمایش مالزی: «پاک دوگل» دلقک مقدس و قابل احترام» نوشته محمود دهقان هراتی را در این شماره بخوانند.
سرمقاله این شماره با نام «حرف، تئاتر و نمایش دروغ بزرگ!» به قلم نصرالله قادری انتشار یافته است.
شماره ۲۵۴ ماهنامه «نمایش» ویژه آبان ماه ۱۳۹۹ با سردبیری نصرالله قادری در ۹۶ صفحه و با بهای ۱۵ هزار تومان برای عموم علاقه مندان حوزه تئاتر چاپ و توزیع شده است.
نمایش «عقل صورتی» اکران مجازی شد
فیلم تئاتر «عقل صورتی یا مدادی که فقط مشق نمی نوشت» به نویسندگی و کارگردانی مهدی فرشیدی سپهر از تولیدات سال ۱۳۹۵ مرکز تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در فضای مجازی به نمایش درآمد.
این نمایش قصه پسرکی بازیگوش به نام رضا است که ارتباط کمی با خانواده و دوستانش دارد. یک شب او خواب خانواده و معلم هایش را می بینید؛ در صورتیکه خواهر کوچکش کلاه صورتی بر سر او می گذارد. فردا صبح، او دگرگون شده است.
نمایش «عقل صورتی» ویژه کودکان و نوجوانانی که سواد خواندن و نوشتن دارند، تولید شده است و در آن سعید ابک، مهرداد باقری، شراره طیار، فهیمه باروتچی، الهام ایروانی، مریم علوی، امیرحسین انصافی، محمدرضا اصغری، ایلیا فرمانی، آبتین رابا، محمدحسین موسوی، ونوس شمس، مریم منصوری، هانا صراف و ملیحه مقیمی بعنوان بازیگر ایفای نقش کرده اند.
علاقه مندان می توانند فیلم تئاتر «عقل صورتی» را تا اختتام پاییز ۱۳۹۹ در سایت «نمایش نما» کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به آدرس th.kpf.ir تماشا کنند.
درگذشت مصطفی جنتی عطایی نویسنده و مترجم تئاتر
مصطفی جنتی عطایی مترجم و نویسنده نام آشنای متون پژوهشی تئاتر پس از یک دوره سابقه بیماری مزمن در سن ۸۷ سالگی در تهران، درگذشت.
احسان افلاکی، نمایشنامه نویس، مدرس تئاتر و از تهیه کنندگان نمایش های رادیویی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا ضمن تایید خبر درگذشت این پژوهشگر، نویسنده و مترجم اظهار داشت: طبق گفته های رکسانا جنتی عطایی دختر زنده نام مصطفی جنتی عطایی، این نویسنده، پژوهشگر و مترجم نام آشنا و شناخته شده عرصه هنرهای نمایشی کشور مدتی بود که در سایه بیماری مزمن (سرطان) ایام را می گذراند و سرانجام روز ۱۹ آبان ماه درگذشت.
وی افزود: به علت شیوع گسترده ویروس کرونا و در امتداد حفظ سلامت هنرمندان و دوستداران این نویسنده و پژوهشگر نام آشنای هنر تئاتر کشورمان، خانواده وی از بازتاب خبر درگذشت زنده نام مصطفی جنتی عطایی خودداری کرد و در نهایت مراسم خاکسپاری و تدفین او را در بهشت زهرا(س) تهران در سکوت خبری برگزار کردند.
به گزارش آبی طرح به نقل از ایرنا، مصطفی جنتی عطایی متولد ۱۳۱۲ در شهر مشهد، نویسنده، مترجم، نمایشنامه نویس و از پیشکسوتان نمایشنامه نویسی رادیویی بود که از سال ۱۳۳۷ تا کنونی به کارهای ادبی ادامه داد.
وی نزدیک به سه دهه با رادیو ایران و سپس با صدای جمهوری اسلامی ایران بین سالهای ۷۷ تا ۸۲ همکاری داشت که حاصل این فعالیت ۲۵۰ نمایشنامه بود که در ساعات پرمخاطب از رادیو پخش می شد.
جنتی عطایی طی سال ها کار نگارش نمایشنامه و آثار پژوهشی، دو بار بعنوان نویسنده و مترجم برتر سال برای نمایشنامه های درخت گل در سال ۱۳۳۹ و هری گل بنفشه نمی فروشد در سال ۱۳۴۹ برگزیده شد. وی علاوه بر نگارش نمایشنامه، داستان های کوتاه، مقالات، مطالب اجتماعی و خانوادگی نیز برای سایر برنامه های رادیو می نوشت که مجموع آثار او به بیش از دو هزار مطلب رادیویی می رسد.
جنتی عطایی در یکی، دو سال اخیر داستان هایی کوتاه را برای صفحه ادبی روزنامه جام جم ترجمه کرد. همین طور نامه های نام آوران و زنان سیاست گر همچون تألیفات مصطفی جنتی عطایی است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب