پرونده های ایران روی میز یونسكو

پرونده های ایران روی میز یونسكو آبی طرح: ایران درحالی پرونده های «جشن یلدا»، «جشن مهرگان»، «مهارت ساختن و نواختن عود»، «ترکمن دوزی»، «نوغان داری» و «ابریشم ریسی» را برای ثبت در لیست جهانی به یونسکو فرستاده که حضور جدی رقبا در ثبت انحصاری و فوری بعضی پرونده ها همچنان تهدیدی برای میراث ایران است.


به گزارش آبی طرح به نقل از ایسنا، محمدحسن طالبیان ـ معاون میراث فرهنگی آگاهی داد که در اجلاس مجازی کمیته میراث ملموس جهانی که مقرر است تیر یا مردادماه امسال برگزار شود، دو پرونده «منظر فرهنگی هورامان» و «راه آهن سراسری ایران» مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. علاوه بر این ها، پرونده های «کاروانسراهای ایرانی» با ۵۶ کاروانسرا از دوره های مختلف تاریخی در ۲۴ استان کشور، «دیزمار»، «نقش رستم و نقش رجب» و «کلیسای وانک» به یونسکو ارسال شده که این سه پرونده آخر بصورت الحاقی به پرونده های جنگل های هیرکانی، تخت جمشید و کلیساهای ارامنه ایران اضافه خواهد شد.
بگفته معاون میراث فرهنگی، در نوروز ۱۴۰۰ سه پرونده «ترکمن دوزی» بصورت مشترک با کشور ترکمنستان، «نوغان داری و ابریشم ریسی» مشترک با کشورهای ترکیه، افغانستان، آذربایجان، ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان و «جشن یلدا» بصورت مشترک با کشور افغانستان برای طرح در اجلاس ۲۰۲۲ به یونسکو فرستاده شده است.
او افزود: سال قبل در پانزدهمین اجلاس کمیته میراث جهانی ناملموس از چهار پرونده ارسالی، پرونده های «مهارت ساختن و نواختن عود»، بصورت مشترک با کشور سوریه و «جشن مهرگان» به شکل مشترک با تاجیکستان به سبب اصلاحاتی ریفر شد (ریفر به مفهوم امکان بررسی پرونده در چرخه بعدی (اجلاس های بعدی) است)، این دو پرونده امسال با اصلاحات انجام شده و محدودیت های اعمال شده (هر کشور یک پرونده) به یونسکو ارسال شد.
به گزارش آبی طرح به نقل از ایسنا، برخی کارشناسان باخبر از دلیلهای پذیرفته نشدن پرونده «عود» گفته بودند: تهیه این پرونده با مشارکت سوریه و بدون در نظر گرفتن دیگر کشورهای عربی که عود در آنها رواج دارد، اقدامی خطا بود. این پرونده توسط کسانی تهیه شد که پرونده کمانچه را تهیه کرده بودند. این که پرونده کمانچه از نظر کارشناسی، پرونده موفقی بود و در لیست یونسکو ثبت گردید و بنا بر این هم انتظار می رفت که عود نیز در لیست ناملموس یونسکو جهانی شود.
از طرف دیگر، گفته شده بود پرونده عود را با عجله از روی پرونده کمانچه رونویسی کرده اند.
«برنامه ملی برای پاسداری از هنر سنتی خوش نویسی در ایران» پرونده دیگری از ایران است که سال قبل به یونسکو فرستاده شد و بگفته معاون میراث فرهنگی، مقرر است آذرماه ۱۴۰۰ در شانزدهمین اجلاس کمیته میراث ناملموس که در سریلانکا برگزار می شود، بررسی شود.
ایران درحالی چنین پرونده ای را به یونسکو پیشنهاد کرده که ۱۷ رقیب جدی در رابطه با خوش نویسی دارد. ۱۶ کشور عربستان سعودی، عراق، اردن، لبنان، فلسطین، یمن، مصر، الجزایر، تونس، مراکش، کویت، امارات، عمان، بحرین، سودان و موریتانی پرونده ای با عنوانِ «خوش نویسی عربی، دانش، مهارت و شیوه ها» (Arabic calligraphy، knowledge، skills and practices) تدوین کرده و به یونسکو تحویل داده اند. از طرفی، ترکیه با ارسال پرونده ای به نام «حُسن خط، هنر باستانی خوش نویسی اسلامی» به دبیرخانه یونسکو، یکی از مدعیان جدی ثبت خوش نویسی به نام خود است.
طالبیان، معاون میراث فرهنگی درباره وضعیت پرونده هایی که سال قبل به یونسکو فرستاده شده است، توضیح داد: برنامه اقدامات پاسدارانه خوب برای ارتقای میزبانی زوار رضوی با هدف ترویج احترام متقابل میان جوامع و گروه های مختلف با عنوان «مهمان نوازی رضوی» و پرونده های «جشن سده» بصورت مشترک با کشور تاجیکستان، و «رباب» مشترک با کشورهای تاجیکستان و ازبکستان از دیگر پرونده هایی است که سال قبل به یونسکو ارسال شده و در بخش رزرو پرونده های پیشنهادی این کمیته برای طرح در سالهای آتی قرار گرفته است.
با این وجود و باتوجه به تجربه گذشته در اقدام فوری و انحصاری برخی کشورهای همسایه در ثبت میراث ناملموس از حوزه ایران فرهنگی، و تصاحب برخی مفاخر همچون نظامی و مولانا به نام خود، بیم آن می رود ایران از میدان ثبتِ بعضی آثار ناملموس همچنان جا بماند.




منبع:

1400/02/08
15:36:39
5.0 / 5
1063
تگهای خبر: اصلاح , طرح , فرهنگ , مهارت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
آبی طرح ، گرافیک و طراحی

آبی طرح

گرافیک و طراحی

abitarh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است