پالنگان، سمفونی هزار دف و رقص رنگ ها

پالنگان، سمفونی هزار دف و رقص رنگ ها آبی طرح: کردستان اولین ضربه، آهسته و مرموز، آنگاە ضربه ای دیگر، این دفعه قاطع تر و مصمم تر و ناگهان سیلاب صدا. هزاران دف هم نوا و هم دل؛ نه این تنها یک صدا نیست، بلکه هم آوایی هزاران قلب است که در قالبی از ضرب و ارتعاش، جان می گیرد.


بعد از ماه ها انتظار و اشتیاق، بار دیگر طنین شورانگیز هزاران دف، بر فراز بام های پلکانی پالنگان می پیچد و بار دیگر این روستای تاریخی میزبان قدم های دف نوازان، هنرمندان و مهمانانی می شود کە از اقصی نقاط ایران به کردستان آمدە اند تا در این بزم عارفانە شرکت داشتە باشند.
ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه بامداد است، دل به جاده های پرپیچ و خم کردستان می سپاریم و راهی روستایی می شویم که گویی سرنوشت، جام شهرت جهانی را برایش لبریز کرده است، پالنگان! نامی که زمزمه اش، شکوە تاریخ و زیبایی طبیعت را تداعی می کند؛ روستایی تاریخی، آرمیده در آغوش کوه های سر به فلک کشیده، با معماری پلکانی که گویی پله هایی به طرف آسمان دارد، هر خانه، بام همسایه را فرش می کند و هر بام، منظره ای بکر از شکوه طبیعت را به تماشا می نشیند، گویی معمار هستی، این روستا را با ظرافت و عشقی بی مانند، در دل کوهستان حکاکی کرده است.
نزدیک ساعت ۹ بامداد است و وعدە برگزاری مراسم نزدیک؛ از ماشین پیاده می شویم، صدای موسیقی کردی از دور دست ها به گوش می رسد و خروش با شکوە رودخانە سیروان در دل دره سمفونی دل انگیزی را در دل کوه ها طنین انداز کرده است، این تنها یک موسیقی نیست، بلکه خوش آمدگویی طبیعت به مهمانان است.
برای رسیدن به قلب روستا، باید چند دقیقه ای را پیاده روی کرد، اما این پیاده روی، رنج راه نیست، بلکه لذتی وصف ناپذیر است کە در هر قدمی که برمی دارید، جلوه ای از زیبایی های بکر طبیعت را به چشم می بینید.
با رسیدن بە روستا دیگر خبری از اتفاقات سال گذشتە نبود، جشنوارە مدتی به تعویق افتاد دلیل آن هم اتفاق ناگهانی و پیش بینی نشدەای بود که سال گذشتە با حضور زیاد گردشگران رقم خورد، ترافیک سنگین و کمبود غذا و مواد خوراکی و صد البته عدم آنتن دهی گوشیهای موبایل کە طعم شیرین جشنوارە هزار دف را به کام گردشگران تلخ کرد، امسال اما متفاوت بود و با برنامەریزی بهتر. نە خبری از ترافیک بود و نە کمبود مواد خوراکی و نە نبود آنتن دهی برای موبایل.
در طول مسیر منتهی به روستا دف نوازان به سرعت برق و باد از کنار مسافرها عبور می کردند تا پیش از شروع مراسم در جایگاە های خود مستقر شوند، بر فراز هر بام، دسته ای از هنرمندان دف نواز گرفته اند، هر گروه، طیفی از یک رنگ خاص را به تن کرده اند، گویی رنگین کمانی انسانی بر بلندای این روستای سنگی نقش بسته است.
بر بامی سرخ پوشان، بر بامی دیگر آبی پوشان، بر دیگری سبز پوشان مستقر شدەاند در بین این همە شور و غوغا دخترانی دیده می شوند سپید پوش؛ چرخشی آرام شروع می شود، دایره ای از نور و سکوت؛ دامن های بلند آنها همچون موجی لطیف در هوا شناور می شوند و هاله ای رنگین از پاکی و معصومیت می آفرینند، گویی زمان در این گردونه روحانی به سکون می رسد و روح در سفری بی حد به طرف سرچشمه ی هستی به پرواز درمی آید و این است رقص عرفانی.
در لحظه چرخش، گویی بند از گیسوانشان گسسته می شود؛ موها، دیگر اسیر بافت و سنجاق نیستند، بلکه همچون پرچمی تسلیم باد، در هوا به رقص درمی آیند و هر تار مو، گویی ریسمانی است که روح را به طرف بی کرانگی می کشاند و هر پیچ و تاب، هر رقص و هر سکون، نقشی بر بوم سکوت می زند و تماشاگر را به سفری درونی دعوت می کند، سفری به طرف رهایی و یگانگی.


از همدان و اراک و اهواز و آذربایجان و تهران و شیراز و کردستان آمده اند تا این مراسم عرفانی را از نزدیک نظارەگر باشند و اینجاست که مراسم هزار دف نه فقط تلاشی برای ثبت جهانی که به عرصه ای ملی برای نمایش اتحاد و همراهی و همدلی انواع و اقسام قوم ایرانی تبدیل گشته است.


در این بین بخت با دو کبک اسیر شده در قفس یار بود و به یمن برکت این جشنوارە جان دوبارەای یافتند تا بتوانند بار دیگر طعم پرواز و آزادگی را بچشند، این کبک ها به یمن برکت چنین مراسمی از قفس آزاد و بار دیگر در آسمان پالنگان بە پرواز درآمدند.
«هزار دف» فرصتی برای آشنایی مسافران با فرهنگ و تمدن کردستان است
همە چشم ها خیره به سوی پشت بام ها و گوش در گرو نوای عرفانی دف دارند، در بین این غوغا از مردی میانسال می پرسم که چە شد که بە پالنگان آمدید؟ می گوید: از کرمانشاه آمدە ام، راستش دلم نیامد این جشن زیبا را از دست بدهم، برای اینکه تعریف پالنگان و هزار دف را خیلی شنیده بودم و حال اومدم که از نزدیک ببینم.
وی ادامە داد: پالنگان اصلاً یک دنیای دیگری است و یک پا بهشته و این خانه های پلکانی و این طبیعت بکر آدم را یاد نقاشی های قشنگ می اندازد و این جشن هزار دف، به زیبایی منطقه نیز کمک بیشتری کرده است.
از یکی دیگر از مسافران می پرسم که کدام قسمت جشن را بیشتر می پسندید؟ در جواب می گوید: ما از اراک آمدیم، برنامه جذاب و قشنگی است، این همه دف نواز با لباس های رنگارنگ، نوای خوش دف، همدلی و صمیمیت بین مردم، اما رقص کردی را که دیدم، حال و هوای دیگری داشت.
از خانم جوانی کە جلوتر از من نشستە بود و دف نوازانی را نگاه می کرد که بر فراز بام ها ایستاده بودند، می پرسم از کدام شهر به کردستان سفر کردەاند؟ می گوید: ما از تهران آمدیم و برای بار اول است که به این منطقه سفر می نماییم.
ادامه می دهد: این جشن فرصت بی نظیری برای آشنایی هر چه بیشتر با فرهنگ و هنر این منطقه است و اساسا دیدن این همه شور و اشتیاق از نزدیک، حس دیگری دارد.


سرمایه گذاری سه هزار میلیاردی برای «هزار دف» پالنگان
در ادامه نیز از مسئولان حاضر در مراسم درخواست شد کە به ایراد سخنان خود بپردازند، اما از این کار اجتناب کردند و شادی مردم را به سخنرانی خود ترجیح دادند و فقط معاون سیاسی استاندار کردستان به سخنرانی کوتاهی درباب ارتقاء زیرساخت ها در منطقه، چرایی به تعویق افتادن مراسم و جایگاە والا و باارزش دف در کردستان پرداخت و اظهار داشت: بمنظور برگزاری شایسته تر مراسم آیینی «هزار دف» در روستای توریستی پالنگان، بیش از سه هزار میلیاردریال در طول سه سال قبل برای ایجاد زیرساخت ها هزینه شده است.
علی اکبر ورمقانی اظهار داشت: استانداری کردستان با همراهی سایر دستگاه های خدمات رسان، در امتداد ایجاد زیرساخت های لازم و برگزاری هرچه با شکوه تر این رویداد فرهنگی تلاش بسیاری کرده است و این روند تا آخر امسال و تحقق هدف جهانی شدن پالنگان ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به این که تبدیل پالنگان به یک مقصد گردشگری بین المللی، سبب خیر و برکت برای مردم منطقه خواهد شد، اضافه کرد: درنظر داریم این مراسم فرهنگی را در سایر روستاهای استان نیز برگزار نماییم، چونکه دف نوازی در تار و پود فرهنگ کردستانی ها ریشه دارد.
ورمقانی اضافه کرد: دف به شکلی در میان مردم کردستان جایگاه عظیمی دارد که در این مراسم اگر دفی پاره شود، گفته می شود که دفی شهید شده است.
معاون استاندار کردستان اشاره کرد: کردستان همیشه نمادی از ایران است و امیدواریم برگزاری این مراسم ها فرصتی برای آشنایی هرچه بیشتر مردم سراسر کشور و جهان با فرهنگ غنی و اصیل و مرام و معرفت مردم کرد باشد.
پس از اتمام مراسم و اجرای هنرمندانە دف نوازان، مردم این دیار به رقص و پایکوبی پرداختند و دست در دست هم بار دیر اتحاد اقوام مختلف ایرانی را به منصە ظهور گذاشت.


مراسم هزار دف پالنگان در تقویم ملی رویدادهای گردشگری کشور ثبت شد
در بین همهمە جشن و سرور مردم از برگزاری جشنوارە هزار دف پالنگان، ثبت مراسم هزار دف پالنگان در تقویم ملی رویدادهای گردشگری کشور، اتفاق خوشایندی بود که همزمان با برگزاری این اتفاق به واقعیت پیوست.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان اظهار داشت: مراسم هزار دف پالنگان در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ با شماره ۲۰۴۱۹۱۰۸۸ در تقویم رسمی رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسید.
منصور مهرزاد در این زمینه بیان کرد: مراسم «هزار دف پالنگان» که هر ساله در استان کردستان برگزار می شود، در امتداد اجرای راهبرد ساماندهی مقصدها و مسیرهای جدید گردشگری، در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ با شماره ۲۰۴۱۹۱۰۸۸ در سطح استانی به ثبت رسید و در تقویم رسمی رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان اضافه کرد: این رویداد فرهنگی که در روستای تاریخی پالنگان از توابع شهرستان کامیاران برگزار می شود، با هدف احیای موسیقی عرفانی، تقویت هویت بومی و جذب توریستهای داخلی و خارجی جایگاه مهمی در توسعه گردشگری فرهنگی منطقه دارد.
وی بیان کرد: مراسم هزار دف با حضور دف نوازان، هنرمندان موسیقی سنتی و علاقمندان به فرهنگ آیینی، فضایی معنوی و هم گرایانه را در دل طبیعت بکر منطقه خلق می کند.
مهرزاد تصریح کرد: ثبت این مراسم در لیست رویدادهای گردشگری کشور، در قالب برنامه های کلان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای شناسایی، معرفی و پشتیبانی از رویدادهای شاخص بومی انجام شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان اظهار داشت: این رویداد همین طور نقش موثری در معرفی ظرفیتهای فرهنگی و طبیعی استان کردستان به گردشگران ایفا می کند و می تواند به ایجاد فرصت های شغلی و رونق اقتصادی منطقه نیز کمک نماید.
وی اظهار داشت: طبق ضوابط اعلام شده از طرف مراجع ذی ربط، استمرار ثبت این رویداد در تقویم رسمی کشور، مشروط به تطبیق مداوم آن با مفاد دستورالعمل ثبت رویدادهای گردشگری بوده و رعایت فاکتورهای کیفی، مشارکت محلی و استمرار تقویم زمانی مشخص از الزامات آن بشمار می رود.
روستای پلکانی پالنگان به عنوان یکی از مقاصد برجسته طبیعت گردی غرب کشور، هرساله میزبان هزاران توریست است که بمنظور شرکت در این مراسم معنوی و بازدید از جاذبه های طبیعی و تاریخی منطقه به این نقطه سفر می کنند.




منبع:

1404/02/24
09:38:31
5.0 / 5
9
تگهای خبر: آنتن , توریست , جاذبه , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این پست آبی طرح
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱
آبی طرح ، گرافیک و طراحی
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

آبی طرح

گرافیک و طراحی

آبی طرح: پنجره ای به دنیای هنر و گرافیک، همراه شما در راه کشف و خلق زیبایی

abitarh.ir 1395-1404 - حقوق مادی و معنوی سایت آبی طرح محفوظ است