سرباز هخامنشی به برج میلاد می رود
آبی طرح: نقش برجسته سرباز هخامنشی تخت جمشید استردادی از آمریكا فردا (سه شنبه، 26 آذر) در موزه مشاهیر برج میلاد به معرض نمایش گذاشته می شود.
به گزارش روز دوشنبه، میراث آریا، قسمتی از نقش برجسته سرباز هخامنشی مربوط به سده پنجم قبل از میلاد است. این اثر در فاصله سال های ۱۳۱۱ و ۱۳۱۲ هجری شمسی در جستجوهای موسسه شرق شناسی دانشگاه شیكاگو در تخت جمشید توسط ارنست هرتسفلد كشف شد، اما متأسفانه در سال ۱۳۱۶ دزدیده شد.
سر سرباز هخامنشی یكی از چندین سنگ برجسته منقوش به سربازان هخامنشی از پلكان شرقی كاخ آپادانا مجموعه تخت جمشید است و زمانی كه آنرا از پله شماره ۱۹ پلكان شرقی كاخ آپادانای تخت جمشید دزدیدند (احتمالا در سال ۱۳۳۶ شمسی) كسی نفهمید چطور، چه زمان و چه كسی آنرا ربود. تا اینكه فردی به نام خانم برنت در سال ۱۹۷۴ سر سرباز هخامنشی را از یك حراجی با عنوان حراجی ساتبیز نیویورك خرید و این اثر دزدیده شده را به مدت ۳۰ سال در اختیار خود نگه داشت. او پس از گذشت ۳۰ سال، در مارس ۲۰۰۵ میلادی تصمیم به فروش آن بوسیله حراجی كریستیز كرد و ایران همان موقع متوجه حراج یك اثر تاریخی شد كه سال ها قبل از تخت جمشید دزدیده بودند.
پیرو آن سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اقدامات قضایی خودرا توسط وكلای انگلیسی در خصوص توقیف حراج و طرح دعوی جهت استرداد شی به ایران با اثبات مالكیت ایران درباب این اثر شروع كرد اما دادگاه لندن در تاریخ ۲۰ مارس ۲۰۰۷ میلادی حكم به نفع دارنده فعلی اثر ساكن فرانسه صادر كرد.
سازمان میراث فرهنگی اعلام نمود آمادگی دارد طی مذاكره با دارنده فعلی اثر و پرداخت هزینه نگهداری، این قطعه سنگ باارزش تاریخی كه اثری ملی است را به جایگاه اصلی خود (بر پیكر سرباز هخامنشی) بازگرداند. همین طور طبق مقررات بین المللی تمامی هزینه های نگهداری به دارنده كنونی سر سرباز هخامنشی بطور كامل پرداخت گردد.
تا اینكه مدتی بعد با وجود واسطه های گوناگون بر سر راه مذاكره برای بازپس گیری این نقش برجسته و شفاف نبودن سوژه بطور دقیق موجب شد ارتباطی حاصل نشود، با این وجود برای احقاق حقوق ملی ایران شكایتی از فروشنده تنظیم شد گرچه این احتمال وجود داشت كه دادگاه به نفع ایران رای صادر نكند اما با وجود استفاده از وكلای زبده و مجرب و پرداخت هزینه ای بیشتر از ۴۰۰ هزار پوند رای دادگاه لندن به نفع فروشنده صادر شد پس از آن فروشنده برای مذاكره با ایران ابراز تمایل كرد.
آبان سال ۸۶ خانم برنت فرانسوی پیشنهاد پرداخت هزینه ۵۰۰ هزار پوندی برای نگهداری این شیء طی این سال ها را از طرف ایران نپذیرفت و سر سرباز هخامنشی در انگلیس به حراج گذاشته شد؛ در نهایت به همان قیمت پایه ۵۰ هزار پوندی به فروش رسید. پس از آن كسی نمی دانست كه خریدار جدید چه كسی است.
در بهمن سال ۹۲ با كشف نقش برجسته یك سرباز هخامنشی در آپارتمان مردی كانادایی در شهر ادمونتون، ماجرای سرقت این كتیبه باستانی وارد مرحله جدیدی شد. وقتی این خبر در رسانه های خارجی انتشار یافت، كسی نگفت آیا این همان سرباز هخامنشی است كه در انگلیس بود یا نه. با این وجود رسانه ها نوشتند كه این اثر تاریخی باارزش در سال ۲۰۱۱ در روز روشن از موزه هنرهای زیبای مونترال كانادا به سرقت رفت، سپس در ۲۲ ژانویه ۲۰۱۴ در بازرسی از خانه یك جوان كانادایی به نام «سمون متكی» در استان كبك این كشور پیدا شد. این فرد گفته بود كه كتیبه هخامنشی را سه سال قبل از دوستانش به قیمت هزار و ۴۰۰ دلار خریداری نموده و فكر نمی كرده كه قیمتی باشد.
از اینجا به بعد دولت جدید روحانی روی كار آمد و روند پیگیری ها برای برگرداندن این نقش برجسته همانند گذشته، ادامه یافت. در این مدت خبری از سرباز هخامنشی نبود تا این كه در آبان سال ۱۳۹۶، با سوی كمپانی هنركهن، روبرت ویس پوستری را منتشر نمود كه در آن نقش برجسته سرباز هخامنشیِ سرقت شده از تخت جمشید روی آن حك شده بود.
این موسسه قصد تبلیغ نمایشگاه هنر كهن نیویورك را داشت. سازمان میراث فرهنگی وقت با اطلاع از این اقدام، با همكاری مركز خدمات حقوق بین الملل ریاست جمهوری موفق به توقف نمایش و فروش آن در نیویورك شد و در روز نخست شروع به كار نمایشگاه یعنی شش آبان سال ۹۶ طرح نقش برجسته سرباز هخامنشی كه قیمتی معادل ۱.۲ میلیون دلار ارزش گذاری شده بود، از بخش معرفی آثار نمایشگاه و در قسمت كلاسیك روی سایتِ این كمپانی حذف شد.
همراه رئیس جمهور به كشور بازگشت
این اثر از همان زمان در اختیار دادستانی امریكا قرار گرفت، پیگیری های حقوقی ایران منجر به برگزاری دادگاه عالی نیویورك و اعلام رأی نهایی به نفع ایران شد و حتی اعتراض به این رای نیز خللی در حكم استردادی كه دادگاه عالی امریكا برای ایران صادر كرده بود، ایجاد نكرد و بدین سان بطور رسمی تحویل ایران شد و سرانجام در حاشیه جلسه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۳۹۷، در دستان حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی قرار گرفت تا رئیس جمهور را به ایران همراهی كند.
نقش برجسته سرباز هخامنشی تا كنون در استان های خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان و هرمزگان نمایش داده شده است، نمایشگاه تك اثر این نقش برجسته با همكاری موزه ملی ایران و برج میلاد از فردا شروع شده و تا ۲۷ دی در برج میلاد ادامه دارد.
منبع: آبی طرح
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب